Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre lipsa citostaticelor de la Institutul Oncologic din Capitală. Gazetarul se întreabă cum este posibil ca fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cel care a iniţiat tabere pentru copiii bolnavi de cancer, să-i lase acum pe bolnavii de cancer fără medicamente, acuzându-l de dublă măsură.
„În legătură cu citostaticele, cu bolnavii de cancer, în vreme ce se ciocneau p-aici politicieni – se rupe, nu se rupe (coaliţia – n.r.), cine îşi dă demisia, cine nu şi-o dă – chiar în acest timp, adică în ultimele două săptămâni, bolnavii de cancer nu mai aveau medicamente. Ăsta e un fapt. Cum a fost posibil, vă întreb pe dumneavostră, cum a fost posibil? Deci indiferent ce se întâmplă acolo, tot felul de convulsii politice şi aşa mai departe… iar acesta este ultimul lucru pe care-l mai spun despre fostul ministru al Sănătăţii. Fostul ministru al Sănătăţii a iniţiat acele tabere pentru copiii bolnavi de cancer… Cum e posibil ca un om care a făcut aşa ceva să-i lase acum pe bolnavii de cancer fără medicamente? Nu există aşa ceva, ăsta e un lucru foarte grav. Dacă nu reuşeşti să controlezi în interiorul acelui minister un fenomen de asemenea gravitate, cum este lipsa medicamentelor pentru bolnavii de cancer, atunci ce naiba controlezi în ministerul ăla? Adică există ceva mai important decât asta? Ceea ce am spus de la începutul poveştii ăsteia a fost că în această perioadă, în ultimele luni, Ministerul Sănătăţii nu a fost centrat pe pacienţi, nu a fost centrat pe bolnavi, nu a existat o concentrare, o preocupare în direcţia menţinerii şi îmbunătăţirii stării bolnavilor, nu numai bolnavilor de Covid. Şi cu asta am închis acest subiect”, a declarat jurnalistul.
Este criză de citostatice la Institutul Oncologic din București. De aproximativ 10 zile, lipsesc 16 medicamente esențiale pentru bolnavii de cancer.
Doctorii se plâng că sunt în imposibilitatea de a realiza un act medical corect și în beneficiul pacienților. Medicii au semnalat problema într-o informare către Consiliul Director al unității spitalicești. Pe lângă lipsa citostaticelor, stocul terapiilor țintite și imunoterapiilor sunt în scădere. De asemenea, nu pot fi administrate serii de chimioterapie cu intenție curativă paleativă și nici terapii de urgență.
Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre situația de la Institutul Oncologic „Pr. Dr. Alexandru Trestioreanu” București, care s-a transformat într-un „lansator” de contracte încheiate prin procedura achizițiilor directe. Printre „băieții deștepți” se numără Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic București și Leonard Bărăscu, lider al Federației Sanitas, după cum a scris în exclusivitate GÂNDUL.RO. Irimia spune că se știa în Ministerul Sănătății despre lipsa citostaticelor, dar nimeni nu a luat măsuri. Liderul FABCR critică politizarea sistemului sanitar, în care „până și portarul este angajat politic”.
Noul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a solicitat conducerii Institutului Oncologic să verifice modul în care au fost organizate procedurile de achiziție și să remedieze situația